Звіт за результатами анкетування («Адаптація до ЗВО»)

       Однією з найважливіших передумов успішної освітньої діяльності першокурсників є їхня своєчасна адаптація до навчання у ЗВО. Перший курс може стати точкою опори, вдалим стартом для подальшого професійного зростання, а може призвести до різних деформацій у поведінці та спілкуванні, появи відчуття втрачених можливостей. Саме на першому курсі формується свідома позиція молодої людини у новому статусі, її ставлення до майбутньої професійної самореалізації.

          Нерідко процес соціально-психологічної адаптації першокурсників протікає з певними труднощами. Відсутність референтної групи, підвищені вимоги з боку викладачів, збільшення навчального навантаження та обсягу самостійної роботи, можуть ускладнювати входження в нове середовище та негативно впливати на успішність навчання. Звідси виникає необхідність удосконалити процес адаптації вчорашніх школярів до університетського життя. Для цього психологічна служба Криворізького державного педагогічного університету на початку навчального року проводить психологічне анкетування з метою моніторингу адаптивних тенденцій на першому курсі. Вибірка склала 276 респондентів.

       За результатами анкетування було з’ясовано, що переважній більшості першокурсників подобається навчатися у КДПУ (майже 70% респондентів дали позитивні відповіді); 28% ще не визначилися із своїм суб'єктивним ставленням; проте 2% зазначили про своє негативне відношення до навчання у закладі детальніше

       Підсумовуючи аналіз отриманих даних, можемо зробити висновок, що переважна більшість першокурсників на початковій стадії адаптації більш – менш легко перейшла та пристосувалась до нових умов. Їм в цілому подобається навчатися у КДПУ, вони не шкодують, що обрали саме цю професію і цей заклад. Стосунки з одногрупниками та викладачами оцінюють як сприятливі та доброзичливі.

       Психологічна служба наголошує, що студентство – це новий, яскравий та незабутній етап життя, що приносить нові можливості для професійного та особистісного зростання, відкриває горизонти здобуття досвіду та спілкування з новими друзями. Тому, якщо ви маєте певні труднощі адаптації, відчуваєте появу відчуття дискомфорту або тривожності, обумовлені зміною навчального закладу або соціальної ролі, невідповідністю ваших сподівань та очікувань реальним умовам навчання, ви можете звернутися до працівників психологічної служби, які уважно поставляться до ваших проблем і охоче допоможуть знайти вихід зі скрутних ситуацій.

Психологічна служба бажає всім першокурсникам успіхів у навчанні, натхненного оволодіння професією, яскравого студентського життя і незабутніх днів у Криворізькому державному педагогічному університеті!!!!!

20178
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31