Природа Криворіжжя
Природничий факультет

Російська назва - ворсянка лесная. Близький вид - черсак посівний (рос. - ворсянка посевная или ворсянка возделываемая).

Дворічна трав'яниста  рослина родини Жимолостеві.  Заввишки рослина до 1-2,5 м. Стебла прямі, у верхній частині гіллясті, ребристі. Листки коротко черешкові, покриті нечисленними шипиками, за формою - довгасті зворотно яйцевидні, розміщення на стеблі супротивне. Листові пластинки цільнокраї,  або пильчасті. Листки  утворюють навколо стебла незвичайні воронки, де накопичується дощова вода та роса. Вони утворюють  пастки для комах, які попадаючи в них,  гинуть, змінюючи воду на буру в'язку рідину з неприємним запахом. Цей запах відлякує від квіток викрадачів їх нектару. Суцвіття - голівки до 4-8 см завдовжки, листочки обгортки лінійно-ланцетові. Квітки фіолетові, інколи білі. Квітне в червні, плодоносить в липні-серпні. Використовують  рослину для ландшафтного дизайну в паркових комплексах, композиціях дачних ділянок та їх входів. Насіння (сім'янка) містить багато олії, тому використовувалось для підгодівлі співочих птахів. Заготівлю насіння  проводять в серпні.

ЧЕРСАК ЛІСОВИЙ (DIPSACUS SYLVESTRER HUDS.) ЧЕРСАК ЛІСОВИЙ (DIPSACUS SYLVESTRER HUDS.) ЧЕРСАК ЛІСОВИЙ (DIPSACUS SYLVESTRER HUDS.) ЧЕРСАК ЛІСОВИЙ (DIPSACUS SYLVESTRER HUDS.)

Черсак пізньою осінню. Східні околиці міста Кривий Ріг. Фото В.В. Коцюруби

Цвіте черсак. Криворізький Ботанічний Сад НАН України. Фото В.В. Коцюруби

Цвіте черсак. Східні околиці міста  Кривий Ріг. Фото І.С. Янчука

Черсак пізньою осінню. Східні околиці міста Кривий Ріг. Фото В.В. Коцюруби

Черсак є культурною рослиною в країнах Європи та Америки. Його супліддя використовують для ворсування тканин, звідси друга назва – ворсянка. З початку  20 століття, в зв'язку з використанням для ворсування металевих кард, промислове використання цієї рослини суттєво зменшилось, посіви практично зникли на більшості територій колишнього вирощування. В Радянському Союзі його вирощували (черсак посівний) в Криму, на Кавказі, Середній Азії.

На Криворіжжі окрім дачних ділянок в здичавілому стані росте в околицях міста Кривий Ріг, є культурні декоративні групи висаджених рослин в Криворізькому Ботанічному Саду НАН України.

Автор: В.В. Коцюруба.

2891
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31