Кафедра фізики та методики її навчання
Фізико-математичний факультет

Кафедра фізики та методики її навчання виступає партнером у реалізації проєкту «Мініфеномента: 52 експерименти для цікавих уроків та перерв» закладами освіти в Кривому Розі.

24 січня 2024 року на базі Криворізької гімназії № 51 КМР відбувся семінар-презентація «Мініфеномента: 52 експерименти для цікавих уроків та перерв». Проєкт реалізується в рамках українсько-німецької програми «Розширений соціальний діалог в Дніпропетровській області» та «ЕХАМ Дніпро» за підтримки організації роботодавців Дніпропетровщини та Німеччини (Освітній центр федеральної землі Мекленбург-Передня Померанія). Зараз в Кривому Розі відбувається презентація мобільного музею, а саме 40 стендів з 52, які розроблені автором цього Проекту професійної орієнтації молодших школярів професором з Німеччини Лутцем Фізером. Протягом двох тижнів цей музей працює в Криворізькій гімназії № 51, а потім до кінця літа мадруватиме іншими закладами освіти Кривого Рогу. Головна мета проєкту – повернення дітей з віртуального світу гаджетів до реальних, дійсно феноменальних явищ природи, техніки та технологій, підготовки учнів до бажання працювати у майбутньому на підприємствах реального сектору економіки. Всі стенди демонструють різні фізичні явища та закони, й призначені для розвитку дослідницьких компетентностей, зацікавити досліджувати природу й вивчати фізику.

u-krivomu-rozi-prezentuvali-osvitjanskij-proyekt-minifenomenta-eksperimenti-dlja-cikavih-urokiv-ta-pererv-pershij-peresuvnij-interaktivnij-muzej--17c2416.jpg

 На першу творчу екскурсію до школярів завітав заступник міського голови Кривого Рогу Сергій Мілютін, голова Федерації організації роботодавців Дніпропетровщини Віктор Сергєєв, керівники гімназій, ліцеїв Кривого Рогу STEAM-спрямування, науковий керівник програми «Мініфеномента в Україні» Оксана Бутурліна, директор програми «Мініфеномента в Україні» Олександр Луценко. Приєдналися також, онлайн, і німецькі партнери. Кафедра фізики та методики її навчання КДПУ, яку представляла доцент кафедри Мальченко Світлана Леонідівна, виступає партнером в рамках реалізації проєкту закладами освіти в Кривому Розі. Співпраця буде реалізована в якості допомоги виготовлення стендів, пояснення фізичних демонстрацій та явищ, розробки методичних рекомендацій щодо роботи з стендами під час роботи з учнями молодших класів.

u-krivomu-rozi-prezentuvali-osvitjanskij-proyekt-minifenomenta-eksperimenti-dlja-cikavih-urokiv-ta-pererv-pershij-peresuvnij-interaktivnij-muzej--06605d4.jpg

У Кривому Розі протягом січня-серпня 2024 року на базі експериментальних закладів STEM-спрямування будуть виставлені 37 станцій проєкту для проведення експериментів: ліцей №24 (Довгинцівський район); гімназія №114 (Інгулецький район); Університет ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» (Металургійний район); Станція юних техніків (Покровський район); гімназії № 51, 91, ліцей №35 «Імпульс» (Саксаганський район);Криворізький технічний ліцей (Тернівський район); ліцей «Кредо» (Центрально-Міський район).

Ганна Новікова, випускниця кафедри фізики КДПУ, а нині заступник директора гімназії №51 сказала: «Цей проєкт – відкриття і для освітянської спільноти і для наших  учнів.  На цих станціях діти можуть гратися, експериментувати. Зараз, коли  діти перебувають на дистанційній освіті це – надважливо, вони  будуть   гратися всі разом, весело відкривати для себе певні поняття фізики. Основна філософія проєкту полягає  в тому,  що  учителі не пояснюють певних інструкцій або певного відкриття. Ці станції дозволяють досліджувати питання магнетизму, оптики, статики, динаміки. Оригінальну освітню методику розробив учений з Німеччини, професор університету з Фленсбурга Луц Фіззер – фаховий фізик. Його методика успішно впроваджується в школах Німеччини та в інших європейських країнах.

24493
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31