img7

11 січня 2024 року доктор філологічних наук, професор кафедри перекладу та слов’янської філології факультету іноземних мов Марина Варданян виступила на дослідницькому колоквіумі Європейського центру лінгвістики (EZS) (Гайдельберг, Німеччина).

img9

Проф. Марина Варданян проходить наукове стажування в Інституті перекладознавства Гайдельберзького університету, де працює над проєктом «Ukrainian Children’s Literature and Translation across the Dimensions of Identity, Ideology, Culture Memory, and Emigration». У межах цього проєкту М. В. Варданян представила свою роботу «”What is your identity?”: The Idea of Ukraine in Diasporic Children’s Literature» на дослідницькому колоквіумі Європейського центру лінгвістики.

img18

Європейський центр лінгвістики (das Europäische Zentrum für Sprachwissenschaften EZS) існує через співпрацю між Інститутом німецької мови в Мангаймі та Гейдельберзьким університетом. Він об’єднує лінгвістичні дослідження та викладацьку діяльність у багатомовно-європейській перспективі, розвиває центральні дослідницькі напрями та сприяє розширенню філологічного дослідницького середовища. Одним із напрямів діяльності центру є проведення дослідницького колоквіуму. Колоквіум проходить щосеместрово у цифровому форматі. Участь у роботі колоквіуму беруть професори університету, запрошені дослідники, а також аспіранти та магістри.

img19

«Участь у роботі дослідницького колоквіуму EZS я брала від самого початку мого наукового стажування, але в якості слухача. Тому дякую за запрошення виступити з доповіддю Prof. Dr. Ekkehard Felder, який проводив семінар. Крім того, вдячна за підтримку та представлення мене німецьким колегам проф. Богдану Бабичу, з яким ми постійно співпрацюємо під час мого стажування. У своїй презентації я представила основні осередки україніки та провідні теми в літературі української діаспори, але основна мета мого виступу була розказати міжнародній аудиторії про українську ідею, боротьбу, Розстріляне Відродження, Голодомор-33, вимушену еміграцію, щоб розвіяти певні радянські та російські міфи, пов’язані з українською державністю. Рада, що мій виступ викликав очікуваний резонанс в аудиторії, яка цікавилася проблемами сучасного українського суспільства – війни, мови, Різдва, читання книг українськими дітьми», – коментує Марина Варданян.

Бажаємо нашим викладачам подальших плідних дискусій,
а українській ідеї – поширення на міжнародних майданчиках!
24338
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31