Кафедра математики та методики її навчання
Фізико-математичний факультет

Відповідно до п. 3.1. Положення про присудження ступеня доктора філософії у Криворізькому державному педагогічному університеті, задля публічної презентації здобувачем ступеня доктора філософії наукових результатів дисертації. 18 жовтня 2023 року, о 15.00, в дистанційному форматі було проведено засідання кафедри інформатики та прикладної математики. 

 Здобувач – ПИЛИПЕНКО Ольга Сергіївна, спеціальність 015 Професійна освіта (Цифрові технології), освітньо-наукова програма «Професійна освіта (Комп'ютерні технології)» Тема дисертації: «Формування STEM - компетентностей студентів закладів фахової передвищої освіти у навчанні математики». 

Науковий керівник: КРАМАРЕНКО Тетяна Григорівна, кандидат педагогічних наук, доцент , доцент кафедри математики та методики її навчання. 

Експерти, які готували висновок: 
ЛОВ’ЯНОВА Ірина Василівна, доктор педагогічних наук, професор; професор кафедри математики та методики її навчання
СЕМЕРІКОВ Сергій Олексійович, доктор педагогічних наук, професор, професор кафедри інформатики та прикладної математики.

 

 

Детальніше на сайті кафедри інформатики та прикладної математики

Фахівці за тематикою дослідження здобувача, які не є членами кафедри: для залучення до обговорення результатів дисертації.

1. КИСЛОВА Марія Алімівна, кандидат педагогічних наук, викладач-методист, викладач Відокремленого структурного підрозділу «Криворізький фаховий коледж Національного авіаційного університету»;

2. РАШЕВСЬКА Наталя Василівна, кандидат педагогічних наук, доцент, вчитель вищої категорії, вчитель математики КЗО «Криворізький ліцей «КОЛІЯ» Дніпропетровської обласної ради»;

3. ХАРАДЖЯН Наталя Анатоліївна, кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри фізики та методики її навчання;

4. ЛАВРЕНТЬЄВА Олена Олександрівна, доктор педагогічних наук, професор, професор кафедри інноваційних технологій з педагогіки, психології та соціальної роботи ВНЗ «Університет імені Альфреда Нобеля».

3. Актуальність теми дослідження зумовлена стрімким розвитком STEM-освіти, зміною економічної діяльності, її технічної бази й організаційних форм, умов й вимог, які вона висуває до рівня знань і кваліфікації людини. Впровадження STEM-освіти допоможе підготувати професіонала, озброєного інноваційними технологіями навчання, практичним досвідом особистості, що задовольнить соціальне замовлення суспільства. Формування STEM-компетентностей сприяє розвитку потрібних на сьогодні навичок, зокрема критичного мислення, аналітичних навичок, уміння працювати в команді, творчого підходу до розв’язання проблем, які стають все більш актуальними в сучасному суспільстві. В умовах інтеграції та мобільності освітня парадигма вимагає нових підходів до навчання математики, пошуку інноваційних методик, що сприятиме формуванню особистості здатної до розв'язування комплексних завдань.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана згідно плану наукових досліджень Криворізького державного педагогічного університету в частині наукової держбюджетної теми «Теоретико-методичні засади проєктування імерсивного хмаро орієнтованого освітнього середовища університету» (ДР № 0121U113711) та наукової теми кафедри математики та методики її навчання «Технологія змішаного навчання у фундаментальній та професійній підготовці і підвищенні кваліфікації вчителів»» (ДР № 0120U101527). Тему дисертації затверджено вченою радою Криворізького державного педагогічного університету (протокол № 11 від 26 квітня 2023 р.).

9. Структурно-смисловий аналіз композиційних елементів та мовностилістичних особливостей академічного тексту.

Дисертація складається з анотації, вступу, двох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків.

У вступі правильно, чітко й конкретно виписано методологічний апарат дослідження, мета й завдання погоджені зі структурою та висновками роботи, зроблений огляд проблеми й виокремлені суперечності в досліджуваній науковій площині загалом переконливо вказують на доцільність та актуальність проведеного дослідження. Інформація, наведена у вступі, є достатньою для створення цілісного уявлення щодо логіки, теоретичних основ дослідження, застосованих методів.

У першому розділі “Теоретичні засади формування STEM-компетентностей студентів закладів фахової передвищої освіти у навчанні математики” здійснено аналіз стану впровадження STEM-освіти у науково-педагогічній літературі та освітній практиці, розкрито особливості навчання STEM-дисциплін у підготовці фахових молодших бакалаврів, досліджено стан проблеми організації STEM-освіти у закладах фахової передвищої освіти. Конкретизовано змістове наповнення STEM-компетентностей студентів, визначених як інтегроване особистісне утворення, що проявляється у сформованості його складових: математичної компетентності; інформаційно-комунікаційної компетентності; базових компетентностей в галузях природознавства і техніки; проєктно-технологічної компетентності; м’яких навичок, зокрема критичного мислення. Розглянуто структуру, зміст та засоби діагностики сформованості STEM-компетентностей студентів закладів фахової передвищої освіти у навчанні математики. Зокрема висвітлено зміст поняття «STEM-компетентності», розкрито критерії, показники та рівні сформованості STEM-компетентностей студентів у навчанні математики.
Проаналізовано компоненти STEM-компетентностей студентів у навчанні математики, які охоплюють ціннісно-мотиваційний, креативно-діяльнісний, когнітивний, рефлексивно-оцінний компоненти. Розроблено структурно-функціональну модель формування STEM-компетентностей студентів закладів фахової передвищої освіти у навчанні математики. Дисертанткою встановлено, що вирішення суперечностей можливо через створення певних педагогічних умов, зокрема мотивування та стимулювання здобувачів освіти до навчально-пізнавальної та дослідницької діяльності у навчанні математики через залучення до співпраці та використання індивідуального й групового коучингу; упровадження STEM-проєктів у навчанні математики; застосування ІКТ для забезпечення наочності та дослідницької спрямованості навчання математики.

У другому розділі “Реалізація моделі формування STEM-компетентностей студентів закладів фахової передвищої освіти у навчанні математики”, спираючись на аналіз теоретичних напрацювань, причин і труднощів, а також концептуальних ідеях моделі, було апробовано методику формування STEM-компетентностей студентів закладів фахової передвищої освіти у навчанні математики. Висвітлено досвід мотивування та стимулювання студентів до навчально-пізнавальної та дослідницької діяльності у навчанні математики. Детально описано використання навчальних проєктів як основи впровадження STEM-освіти у навчанні математики студентів фахових коледжів. Дисертанткою обґрунтовано, що застосування інформаційно-комунікаційних технологій для забезпечення наочності та дослідницької спрямованості навчання математики сприяє формуванню STEM-компетентностей студентів закладів фахової передвищої освіти у навчанні математики. За результатами апробації до змісту навчання математичних дисциплін закладів фахової передвищої освіти було запроваджено: засоби урізноманітнення форм навчання, ІКТ, STEM-проєкти, STEM-квести, веб-конференції, блоги, сайти і тематичні групи у соціальних мережах; пакет методичних матеріалів, система прикладних завдань, ігрових і професійно зорієнтованих ситуацій; засоби моніторингу формування STEM-компетентностей студентів у навчанні математики. Наприкінці другого розділу подано результати експериментальної перевірки ефективності впровадженої структурно-функціональної моделі формування STEM-компетентностей студентів закладів фахової передвищої освіти у навчанні математики. Дисертанткою проведено статистичний аналіз, який показав наявність тенденції до позитивних змін відповідно до визначених критеріїв формування STEM-компетентностей студентів. Реалізація структурно-функціональної моделі формування STEM-компетентностей студентів закладів фахової передвищої освіти, а також використання педагогічних умов, що підсилюють її ефективність, за висновками дисертантки призвела до підвищення рівнів критичного мислення, інформаційно-комунікаційної компетентності, проєктно-технологічної, ключової математичної компетентності, базових компетентностей в галузях природознавства і техніки.

У висновках представлені отримані результати дослідження та окреслено шляхи подальших досліджень.

У додатках представлено окремі анкети, які використовувалися в експериментальній роботі. Подано детальні описи окремих впроваджених проєктів. Представлено довідки про впровадження результатів експериментального дослідження.

Робота написана грамотною й зрозумілою науковою мовою. Звертає на себе увагу авторський стиль подання матеріалу. Логічно обґрунтовано поняттєво-категорійний матеріал. Усебічний аналіз ключових понять, їх коректне трактування, комплексні характеристики досліджуваних категорій, логічність і доказовість наведених узагальнень забезпечує адекватне й чітке уявлення щодо здобутих О. С. Пилипенко теоретичних і практичних результатів.

Рішенням кафедри інформатики та прикладної математики дисертацію здобувача Пилипенко Ольги Сергіївни «Формування STEM-компетентностей студентів закладів фахової передвищої освіти у навчанні математики» рекомендовано до захисту в разовій спеціалізованій вченій раді зі спеціальності 015 Професійна освіта (Цифрові технології).

23586
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31