Кафедра історії
Факультет географії, туризму та історії

Навчальний курс «Нацистські злочини в Україні: проблеми дослідження та комеморації» триває. 

5 березня відбулась третя лекція курсу. Тему "Радянські військовополонені у Другій світовій війні: сучасні актуальні питання дослідження та пам'яті" презентувала Тетяна Пастушенко, кандидат історичних наук, старша наукова співробітниця Інституту історії України НАН України.

5.03 Пастушенко

5.03 Пастушенко 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Своїми враженнями поділилися студенти гр.ІП-21.

Максим Войпан:

На сьогоднішній лекції було окреслено недостатньо висвітлений у дослідженнях аспект - становище та доля радянських військовополонених у полоні та відношення до них нацистських службовців. Спочатку детально описувалось трансформування військового полону та ставлення до такого виду запобіжного заходу, адже напередодні ДСВ сам полон розглядався не як покарання, а як запобіжна дія по відношенню до військових до завершення війни. Сама війна змінила ставлення, адже нові антидемократичні режими ввели поняття війни расової, тому військовополонені також підлягали чисткам, а в Радянському Союзі військовополонені розглядались виключно як зрадники, що ще більше ускладнювало їх становище. Лекційний та статистичний матеріал доповнювався локальними історіями осіб, що потрапили в полон та змогли його пережити.

Наостанок додам, що проблема потребує детального вивчення та комеморування, що засвідчить трагічну долю військовополонених та їх нелегкий, довгий шлях повернення додому.

Олег Козолуп:

Лекція Тетяни Пастушенко була присвячена важливому елементу в історії України в контексті Другої Світової війни – радянським військовополоненим, оскільки значна їх кількість була українцями, самі табори для таких людей також розташовувалися в Україні. Несподіваним елементом зустрічі для мене став «екскурс» історією військового полону, який є таким же старим як і процес війни. Хоча з часів античного світу суспільство досягло значного прогресу у багатьох сферах, але не у питанні гуманного ставлення до полонених.
Наявна в доповіді інформація знову переконує, що окупаційний режим не мав ніякого жалю до населення захоплених територій, а особливо до людей, які захищали цю землю зі зброєю в руках. Вислуховуючи про умови, у яких знаходилися полонені солдати, факт того, що радянською стороною здача в полон була великим соромом, та й після звільнення цього зазнавали переслідувань та не були повноцінними членами суспільства видається ще жахливішим. Однією з найбільш цінних частин лекції було наведення історій людей, які потрапляли у полон, при цьому маючи різну долю, яка склалася після визволення – ці свідчення відомі як завдяки цим персонам, так і їх родичам. Презентація наповнена достатньою кількістю різних фотографій, документів, як достатньо відомих так і тих, що сьогодні стали певним відкриттям. Незважаючи на те, що значна кількість архівної інформації про радянських військовополонених все ще засекречена, ця тема є достатньо вивченою (особливо з німецької сторони).
Презентаційний матеріал був заслуханий повністю. Однак, нажаль, часу одного заняття не вистачає для повноцінної відповіді на всі питання, тому сподіваюсь, що у майбутньому ще випаде нагода заслухати матеріали дослідження Тетяни Пастушенко, зокрема з приводу цивільних під час війни.

Станіслав Черниш:

Перш за все, дуже вдячні, за таку потужну насиченість матеріалу, цікавим була візуалізація німецьких та радянських наказів. Це дає можливість зрозуміти картину ширше. Дуже сподобалася рубрика «персональні історії» із письменниками тощо, звідти випливає проблемне питання про «росіян». Враження дуже позитивні, як і загалом від самого курсу.

5.03 Пастушенко 2

5.03 Пастушенко N

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25275
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31