Факультет української філології
Українська мова і література

РЕЗУЛЬТАТИ АНКЕТУВАННЯ ВИПУСКНИКІВ

ЩОДО ЯКОСТІ ПІДГОТОВКИ ЗДОБУВАЧІВ ЗА ОСВІТНЬОЮ ПРОГРАМОЮ

«УКРАЇНСЬКА МОВА І ЛІТЕРАТУРА, ЗАРУБІЖНА ЛІТЕРАТУРА»

Ще одним активним учасником проведення дослідження сучасного стану й перспектив удосконалення підготовки фахівців є випускники. Адже їхні відповіді в анкетах дають можливість вивчити якість наданої освіти та вдосконалити освітні програми університету.

Тож у лютому 2024 року була організована та проведена анкета випускників ОП «Українська мова і література, зарубіжна література». Участь в анкеті брали 16 випускників. Більшість респондентів навчалися за вказаною ОП у період з 2000 по 2015 рр., а джерелом їхнього фінансування був бюджет.

93,8% опитаних відповіли, що задоволені якістю отриманої освіти.

75 % - працюють за фахом.

А от на питання : «У який спосіб ви знайшли своє теперішнє місце роботи?» відповіді у відсотках розподілилися так:

18,8 % - за допомогою Університету

18,8 % - самостійно забезпечили своє місце роботи

12,5 % - проходження практики

15,5 % - за допомогою Державної служби зайнятості

31,3 % - рекомендації друзів/знайомих

Більшість випускників, а це 87,5 % відповіли, що наявність диплому про вищу освіту для роботодавців було одним із вирішальних чинників. 75 % підтвердили, що для роботодавців здобутий фах був важливим.

87,5 % опитаних за шкалою від 1 до 5, де 5, це актуальність, висловилися на користь саме актуальності ОП. Такі ж результати виявилися щодо рівня підготовки за ОП. Проте, у межах цього питання задоволені рівнем практичної підготовки 68,8%, а от теоретичної – 87,5 %

З огляду на це, то у відповідях на питання: «Які з навчальних дисциплін є, на Ваш погляд, найбільш корисними та важливими ?», випускники назвали такі: «Сучасні тенденції розвитку методики навчання української мови» та «Сучасні тенденції навчання методики літератури».

На питання: «Чи є, на Вашу думку, кваліфікація, яку Ви отримали, престижною на ринку праці?» відповіді виявилися такими:

62,5 % - так

37,5 % - важко відповісти

Із загальної кількості опитаних лише 62, 5 % випускників знову прийняли б рішення про вибір закладу вищої освіти на користь КДПУ.

А от щодо вибору освітньої програми, то 75 % відповіли, що обрали б саме освітню програму «Українська мова і література, зарубіжна література».

Щодо репутації КДПУ, то 75 % опитаних за п’ятибальною шкалою поставили п’ятрку, яка вказує на найбільш високу оцінку.

За рештою показників відсотки за п’ятибальною шкалою виявилися такими:

  • зміст освітньої програми –«5» (75%)
  • використання сучасних методів навчання – «5» (43,8%)
  • загальна організація роботи структурних підрозділів університету – «5» (68,8%)
  • робота органів студентського самоврядування – «5» (56,3%)
  • якість матеріально технічної бази – «5» (50%)

Серед висловлених пропозицій щодо покращення підготовки фахівців за ОП «Українська мова і література, зарубіжна література» найбільш популярними виявилися такі: передбачити теми роботи з інклюзивними учнями, а також тем, які б розвивали уміння роботи зі шкільною документацією, акцентувати увагу на практичній підготовці здобувачів, збільшити кількість тем на організацію навчання учнів НУШ.

Отже, результати анкетування випускників будуть обговорені на міжкафедральних семінарах та засіданні вченої ради факультету української філології з метою подальшого удосконалення та підвищення якості реалізації освітньої програми.

Щиро дякуємо нашим випускникам за участь в анкетуванні та небайдужість до процесу підготовки високоякісних фахівців на факультеті української філології Криворізького державного педагогічного університету.

Гарант ОП «Українська мова і література,

зарубіжна література»,

доктор філологічних наук,

професор, професор кафедри

української та зарубіжної літератур                         Світлана Ковпік

25823
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша